Kdy začít plavat s miminkem?

baby-g74b55324f_1280Chcete začít chodit na plavání s miminkem, ale přemýšlíte kdy s plaváním začít? Tzv. vaničkování, můžete začít po zahojení pupíku, v domácím prostředí a pod dohledem odborně proškolené instruktorky. Ta rodičům ukáže, co s miminkem ve vodě a poradí jim i v dalších oblastech spojených s vývojem dítěte. 

Na lekce kojeneckého plavání je možné začít chodit od ukončeného čtvrtého měsíce dítěte. Pokud je vašemu miminku víc, nemusíte se bát, začít plavat může dítě i později.

Plavou miminka?

Výraz „plavání“ kojenců se sice používá, ale je zavádějící. Dítě neplave, ale za určitých podmínek a s pomocí dospělé osoby se ve vodě vznáší. Určitě tedy nečekejte, že dítě doma vložíte do vody a ono začne pádlovat ručičkama a nožičkama, tedy skutečně plavat. V kojeneckém a batolecím věku si děti formou hry osvojí řadu dovedností, které jim později pomohou při výuce skutečného plavání a plaveckých způsobů.

Hlavní výhody plavání

Hlavní přínos kojeneckého plavání je v pozitivním vlivu na psychomotorický vývoj dítěte a posílení imunity. Pozitivní vliv má plavání i na psychiku a to jak dítěte, tak i rodiče. Společné pozitivní prožitky navozují radostnou atmosféru a utužují vzájemné vazby. Mezi další výhody patří také to, že pohyb ve vodě napomáhá k odstranění a prevenci různých nedostatků a držení těla nebo že zlepšuje trávení. Rodiče jistě ocení i to, že malí plaváčci lépe spí a plavání také posiluje chuť k jídlu.

Jaké plavky na plavání použít?

Můžete koupit jednorázové plavky nebo plavky vhodné na kojenecké plavání (vždy si zjistěte u provozovatele bazénu, jaké plavky jsou povoleny - některé bazény striktně přikazují plavky s nohavičkami). Oproti jednorázovým můžete kojenecké plavky nosit opakovaně, dítě nemusí celé plavání tahat balík naplněný vodou (jednorázové plavky po ponoření do vody nasají vodu a dítě plave se zátěží). Plavky zabrání proniknutí případné nehody do bazénu.

valence (1)

Fotka od McStone z Pixabay