Víte vše o pomlázce?

Co je to pomlázka?Co je pomlázka?
Pomlázka je český velikonoční lidový zvyk spočívající ve šlehání žen muži pomocí prutu či spleteného proutí taktéž nazývaného pomlázka, prováděný na Velikonoční pondělí. Výrazem pomlázka lze také označit samotný akt podarování během koledy, vykoledované dary, jako vejce či kraslice, nebo také velikonoční nádivka. Existence zvyku je doložená již ze 14. století, ale pro starší období neznáme jeho přesný průběh. O Velikonočních svátcích  se více dozvíte zde

Proč se šlehá pomlázkou?
Velikonoční šlehání symbolizuje předání svěžesti, mládí, ohebnosti a zdraví mladého proutku. Dívky tak nabývají krásy a vitality až do dalších Velikonoc. Vdaným ženám bývá vyšleháno alespoň „preventivně“, aby neměly zlý jazyk. 
Tradici dodržoval i statkář v hospodářství - vyšlehával lenivou čeládku a zašel i do chléva krávu ošlehat, aby brzy otelila. Dokonce ani ovocné sady nezůstávaly na ocet. Šviháním stromů se totiž ovocný sad probouzel k životu ze zimního spánku a proutek jej připravoval na novou úrodu. 

Z čeho se plete pomlázka?
Pomlázky se nejčastěji pletou z vrbového proutí – konkrétně pak z proutí vrby košíkářské, bílé či jívy. Najít vhodné zdroje proutí pak není vůbec těžké – stačí se projít kolem vodních toků a pravděpodobně uspějete.

Kdy se plete pomlázka?
Tvorba pomlázky podle tradice připadá na Bílou sobotu. Ve stejný den mezitím ženy a dívky připravují a barví velikonoční vajíčka. Pomlázku by však její majitel měl nejprve ozdobit jen bílou stužkou. Další barevné stužky pak postupně přidávají ženy, které muž s pomlázkou vyšlehá.

valence (2)_1

Co znamenají stuhy na pomlázce?
Na konec pomlázky se zaplétají pentle, zbytky vlny či odstřižky látek, které se na konci svazují do mašle. Ale pozor, jedině bílé barvy. Ty barevné jim poté na pomlázku připevňují vyšlehané dívky a ženy a vyjadřují tak, jak si u nich ten který koledník stojí. Nejvyšší ze všech, červenou stuhou, vyjadřují ženy náklonnost a lásku, kdežto žlutá značí jasné odmítnutí. Modrá pak předznamenává naději a zelená alespoň sympatie a oblíbenost. 

Jak se říká jinak pomlázce?
Pojmenování samotné pomlázky se může lišit . V českých a moravských nářečích se jí říká například hodovačka, mrskačka, sekačka, šlehačka, švihačka, houdovačka, dynovačka, binovačka, žíla pamihod, pamihod, pamihoda, tatar, kantár, metla, kyčka, karabáč, korbáč, mrskut, namrkskut, čugár, šlerkust nebo šmigust.

Zdroj Vše důležité, co potřebujete vědět o tradici pomlázky — CULINA BOTANICA 

Fotka od Deborah Hudson z Pixabay