Kdy se slaví svatý Martin?
U nás se slaví svátek sv. Martina (11. listopad) jako počátek zimy („Svatý Martin přijíždí na bílém koni.“), ale v dávných dobách představoval svátek svatého Martina přelom v hospodářském cyklu na venkově.
- Čeládce v tento denkončila služba a dostávala mzdu za uplynulý rok.
- Děvečky a čeledíni si buď domluvili službu na další rok, nebo hledali práci jinde.
- V tento den končila pastva, dělaly se zásoby na zimu a dokvašovalo se víno.
- Konaly se také dobytčí trhy a uzavíraly se smlouvy.
- Čeleď konec služebního roku řádně oslavovala, hojně se jedlo a pilo. Když byli oslavenci příliš divocí a hluční, říkalo se, že „světí Martínka“.
Kdo byl svatý Martin?
Podle legendy byl Martin Tourský, narozený 316 n.l., ve svých patnácti letech přinucen přidat se k císařskému jezdectvu. Při své cestě do francouzského města Amiens uviděl voják Martin žebráka, který prosil o almužnu. Chtěl mu pomoci, ale nevěděl jak. Jídlo ani peníze u sebe neměl. Napadlo ho, že nechá žebráka alespoň ohřát, a tak se s ním rozdělil o svůj vojenský plášť. Následující noci se mu zjevil Ježíš Kristus, oděný právě do oné poloviny pláště. Na základě tohoto zážitku opustil Martin vojenskou kariéru a nechal se pokřtít. Nechal se pokřtít a po propuštění z armády cestoval po Itálii. Pouť ho nakonec dovedla do Francie. Zde pobýval několik let jako poustevník a po jmenování biskupem žil na břehu řeky Loiry, pozdějšího místa opatství Marmoutier. Zemřel 8. listopadu ve věku asi 80 let a pohřben byl 11. listopadu. Tento den byl uznán jeho svátkem. Protože je období kolem 11. listopadu dobou, kdy začíná padat sníh, říká se, že svatý Martin přijíždí na bílém koni.
Proč se podává Svatomartinská husa?
Podle jedné legendy, když svatý Martin kázal, rušilo ho kejhání hus natolik, že jako trest skončily na pekáči jako lahodný pokrm. Existuje také druhá legenda, podle které se svatý Martin schovával před volbou biskupem mezi husami, které ho kejháním prozradily. Později také konzumace husy označovala konec zemědělského roku a taktéž šlo o přípravu na předvánoční šestitýdenní půst, který začíná 12. listopadu.
Co dalšího se podává na svatého Martina?
Kromě Svatomartinské husy se peklo sladké pečivo nazvané rohy, roháče, rohlíky nebo také podkovy. Pečivo se často plnilo povidly nebo sypalo mákem. Traduje se, že s pečivem dívky obcházely své hochy a hospodyně jím obdarovávaly čeleď.
Proč se pije Svatomartinské víno?
Na svatého Martina bylo ve vinařských oblastech zvykem ochutnávat nové víno. Svatomartinské víno je tedy první víno nového ročníku, které zrálo jen pár týdnů. Výroba musí splňovat přísná kritéria. Podle tradice by se svatomartinské víno mělo otevřít 11. listopadu v 11 hodin a nalévat z láhve.