Barvení vajec přírodními barvami

barvení vajec přírodními barvamiChcete vajíčka barvit přírodně, podle starých dobrých rad našich babiček s pomocí přírodních materiálů? Poradíme vám, jak pomocí přírodních materiálů dosáhnete celé palety krásných barev. Výsledné vajíčko je vždy originál, barva na něj chytne trošku jinak a nikdy nebudou všechna stejná.

Jak postupovat :
Než začnete s barvením každé vajíčko dobře omyjte a co možná nejlépe odmastěte, aby na něj barva dobře chytla. Využijte k tomu např. prostředek na nádobí, postačit by ale měla i teplá voda se špetkou jedlé sody. 
Do hrnce vložte přírodní barvící materiál (čím více materiálu budete mít, tím výraznější barva bude), zalijte vodou (cca 750 ml), mírně osolte a přidejte 2 lžíce octa. Přiveďte k varu, přidejte vajíčka a nechte dalších 10 minut vařit. Pak stáhněte z plamene, vajíčka však nechte v hrnci s vodou až do úplného vychladnutí. Po vyndání vajíčka nechte oschnout na savém podkladu tak, aby se vzájemně nedotýkala. Nakonec suchá nabarvená vajíčka můžete vyleštit troškou sádla, másla nebo kouskem slaniny.

Jak docílit jednotlivých barev pouze přírodními barvami:

ŽLUTÁ - kurkuma
Žluté barvy dosáhneme pomocí kurkumy. Na 750 ml vody budete potřebovat asi 3-4 vrchovaté lžíce kurkumy.

ČERVENÁ - šťáva z červené řepy
Červené barvy docílíte luhováním v odvaru z červené řepy 

HNĚDÁ - slupky z cibule, dubová kůra, káva
Hnědou barvu získáte povařením se slupkami od cibule (jak na to jsme sepsali zde). Použít můžete i dubovou kůru nebo povařením v silné kávě s kapkou octa.

FIALOVÁ - borůvky
Do fialova barví borůvky. Můžete použít zmražené i sterilované. Vložíte do vody s trochou octa a povaříte s vejci 10-20 minut (čím déle budou vejce ve vodě, tím bude barva intenzivnější)

ZELENÁ - listy špenátu nebo kopřivy
Pro svěží jarní zelenou barvu použijte listy špenátu nebo kopřivy. Pro jasnější barvy přidejte kmín.

MODRÁ - listy červeného zelí nebo vývar z borůvek
O krásně modrá vajíčka se postarají listy červeného zelí. Nakrájejte zhruba čtvrtinu hlávky. Pokud namísto octa přidáte lžíci jedlé sody, výsledná barva bude temnější, až do fialovohněda. Temně modré až šedé barvy docílíte také luhováním vejce v borůvkovém vývaru

valence (2)_1

RŮŽOVÁ - červená řepa
Pokud chcete mít růžová vajíčka stačí 1 větší nebo 2-3 menší kousky červené řepy. Do vody ji můžete vložit celou nebo nakrájet na menší kostky.

ORANŽOVÁ - mrkev nebo červená paprika
Oranžové barvy dosáhneme povaření vajíček ve vodě se dvěma nastrouhanými mrkvemi. O tmavší oranžový odstín se postará mletá červená paprika.

Fotka od Alexa z Pixabay