Kdy začít s čištěním zoubků?

teeth-g6261677db_1280První mléčné zoubky začínají růst kolem 6-tého měsíce a mohou děti hodně potrápit a připravit vás o pár bezesných nocí. Někdy může růst zubů provázet teplota a horečka - bolest a nepříjemné pocity mohou dětem zmírnit znecitlivující gely na prořezávání zoubků a kousátka

S péčí o zoubky je dobré začít již při prořezávání prvních zoubků - nejprve stačí zoubky otírat kousky gázy nebo látkovým kapesníkem. K čištění prvních zoubků používáme praktickou pomůcku, kterou navlékneme na prst, na povrchu je jemný kartáček, kterým zoubky čistíme.

Jak se začnou prořezávat stoličky (kolem 1 roku), je vhodné začít používat zubní kartáček. Vhodný je kartáček s jemnými štětinkami a štítem, který zabrání zaražení kartáčku. Později můžeme začít používat dětské kartáčky s jemnými štětinkamiJakmile to motorika dítěte dovoluje, tj. cca od 3 let – necháme ho, aby si zoubky čistilo samo, a to jemnými krouživými pohyby. Vždy však musíme jeho činění kontrolovat, opravovat a hlavně na závěr sami dočistit! Rodiče dočišťují zoubky dítěte až do věku kolem 6 let. Pokud si dítě techniku čištění v tomto věku již osvojilo a zvládá ji, pak stačí, pokud rodiče čištění zubů pouze překontrolují a případně mu pomáhají s dočištěním.

Ne vždy si děti chtějí zuby čistit, proto čištění zubů můžeme podat jako zábavu, můžete např. vymyslet básničku či písničku na čištění zoubků. Pomoci může i elektrický kartáček s nálepkami a melodií, která hraje po dobu čištění zubů.

 

Fotka od Josef Pichler z Pixabay