Velikonoční osení - kdy osít a jak ozdobit osení?

velikonocniosivoKomu se nelení, ten má velikonoční osení :).  Poradíme vám proč, kdy a jak zasadit velikonoční osení.

Proč se sází velikonoční osení?
Velikonoční osení není žádná obyčejná tráva, ve skutečnosti je to mladý ječmen nebo jiné obilí, které má krásně pevné a jásavě zelené oddenky. Setí osení ovšem není žádný moderní velikonoční vynález, jedná se o hlubokou tradici našich předků
S příchodem jara se začalo s novou nadějí myslet na úrodu, která nasytí. Proto se o Velikonocích tradičně vysévalo trochu obilí, aby si lidé připomněli počátek zemědělských prací. Vzrostlé osení bylo také často jedinou zelenou dekorací na konci zimy, která osvěžila šeď domácností. Stejně jako dnes i tehdy byla zelená barva příjemná na oči i psychiku.
Zelená barva má pro Velikonoce velký význam. Jeden z velikonočních dní se jmenuje Zelený čtvrtek a podle tradic se v ten den jedla jenom zelená strava, aby byl člověk zdravý po celý rok. Tímto dnem umlkly také zvony a ke slovu přicházely řehtačky.

Kdy zasadit osivo na Velikonoce?
Osení vysáváme zhruba 14 dní před Velikonocemi. Osení vyklíčí a vyroste zhruba za deset dní od výsevu. Po této době je již krásné a může plnit svou dekorační funkci. Při běžné pokojové teplotě rychle raší a roste.
Pokud ho vysejeme dříve, přerůstá, začíná přepadávat přes okraje misky a nepůsobí vzhledně.
Pokud to z nějakého důvodu nestihnete nebo prostě zapomenete, můžete zasít semínka 
rychle rostoucích rostlinek jako je čočka, ředkvička, vojtěška nebo řeřicha.

Jak zasít osivo?
Na lehce urovnaný substrát vysejte obilí, jednotlivé obilky by měly být těsně vedle sebe, aby bylo osení pěkně husté. Poté je zasypete 2 cm vrstvou zeminy, aby mělo rostoucí osení stabilitu a směřovalo co nejdéle vzhůru. Čím více světla mu dopřejeme, tím bude zelenější – místo na okenním parapetu je ideální.

Jak ozdobit osivo?
Velikonoční osení můžeme ozdobit různými zápichy, velikonočními vajíčky, mašličkami . Ozdobená vajíčka napíchneme na špejle a vytvoříme z nich zápichy do květináče. 

valence (3)_1

Fotka od Lubos Houska z Pixabay

Fotka od Jan Vašek z Pixabay